Tamminga

Sport/Revalidatie

Sport/Revalidatie

Contact

  • Afspraak maken:

  • 088-7080800

  •  
  •  

AlterG loopband

AlterG loopband Medicort S&OCWat is het?


De door NASA ontwikkelde AlterG loopband is een  loopband die wordt omsloten door een grote luchtdichte zak. Met een speciaal ontworpen broek kan een patiënt worden vastgemaakt aan de drukcabine, waardoor er een luchtdichte omgeving wordt gevormd. Deze zak wordt vervolgens volgepompt met lucht, waardoor de patiënt als het ware omhoog wordt gelift.  Door deze heffing kan het lichaamsgewicht worden verminderd met maximaal 80%.

Voor wie is het?

De AlterG loopband maakt het mogelijk om met een lager lichaamsgewicht te lopen of hard te lopen waardoor, kapsel en gewrichten minder wordt belast. Door de regulatie van de schokbelasting is de gebruiker in staat om pijnvrij te bewegen en hierdoor optimaal te trainen. Iedereen met klachten aan de wervelkolom, heupen en/of benen tijdens het lopen en/of hardlopen kan in aanmerking komen voor een training met de AlterG loopband. Deze klachten kunnen zijn ontstaan door werk, sport of ten gevolge een operatieve ingreep. De AlterG loopband kan worden ingezet tijdens de revalidatie van (top)sporters maar kan tevens worden ingezet bij mensen met overgewicht, neurologische afwijkingen en/of balansstoornissen. Als indicaties kunt u dus denken aan:
 
Orthopedische aandoeningen (zowel conservatief of operatief):
- Voorste en/of achterste kruisband reconstructie
- Mediaal tibiaal stress syndroom (shin splints), compartiment syndroom, stress fracturen
- Kraakbeenletsel van de heup, knie of enkel
- Achillespees klachten / achillespees operatie
 
Algemene heup en/of knieklachten:
- Na een heupprothese of knieprothese
- Spierruptuur van de beenspieren
- Inklemmingsklachten van het heupgewricht (de zogenaamde CAM of FAI leasies)
- Klachten gerelateerd aan de knieschijf
 
Neurologische klachtenbeelden:
- Verstoord looppatroon na een herseninfarct (CVA) en andere diverse zenuwaandoeningen
- Uitstralende klachten in het been als gevolg van een aanwezige hernia
- Na neurochirurgische operaties (bv hernia)
- Bij diverse loop- of valstoornissen (preventie)
- Bij balansstoornissen
 
Overig:
- Bij overgewicht / diabetes / vermoeidheidsklachten / spierzwakte / bekkenklachten / hielspoor (blessure van voetzool)

Wat is het doel?

Door het gebruik van de AlterG loopband tijdens de revalidatie na verschillende operatieve ingrepen is het mogelijk om sneller weer te kunnen (hard)lopen, zonder beschadiging van de geopereerde structuren. Voor (top)sporters betekent dit dat zij sneller weer kunnen trainen vanwege de gewichtsreductie en daardoor mindere terugval kennen in hun spierkracht en conditie. Trainen in de AlterG loopband kan helpen bij het herstellen van het loop- en hardlooppatroon. Daarnaast biedt het trainen op de AlterG loopband een veilige en minder pijnlijke vorm van training aan voor mensen met balansstoornissen en/of overgewicht.

Vergoeding / kosten

Afhankelijk van uw indicatie wordt één training op de AlterG loopband  beschouwd als onderdeel van uw fysiotherapeutische behandeling. Indien u aanvullend voldoende verzekerd bent voor fysiotherapie, of u heeft een chronische code, vallen ook de kosten voor de AlterG loopband hieronder.

Alter G Loopband